Мукачево 1124 года

Фотографія Мукачево  1124 года / Александр Михайлович Гудак / photographers.ua
кадрувати фотографію золотий перетин фотографії відтінки сірого повноекранний режим
Посилання:
Фотографія:

З днем мiста МУКАЧЕВО!!!!! 1124 річницю заснування міста

  • Александр Михайлович Гудак
    Професійний фотограф
  • Про фото

     
    Рейтинг: +120.83  
    Оцінка фотографії: +119.5
    Переглядів: 135 / 401
    Завантажено: 22 травня '20, 9:58  
    Категорія: Місто, архітектура
    Теги: Мукачево
    Переглянути: альбом городу Мукачево 1116 лет

    Exif

    Виробник: NORITSU KOKI
    Модель: QSS-32_33
    ПЗ: Adobe Photoshop CS3 Windows
    Голоси
    5 коментарів
    • Александр Михайлович Гудак
      Час виникнення Мукачева невідомий. На території міста і його околиць знайдені залишки поселень доби палеоліту (40 тисяч років тому), пізнього палеоліту (3 тисячі років тому, гора Мала), епохи бронзи (Червона гора, Кам'янка, Галіш, 3—2 тисяч років до н. е.). На горі Тупча виявлено городище-фортецю фракійських племен епохи заліза (10 століття до н. е.), а між горами Галіш і Ловачка — кельтський опідум і ремісничий-металургійний центр (3—1 століття до н. е.) У 1 столітті кельти були посунуті фракійцями-карпами, яких змінили слов'яни. Мукачево існувало вже у другій половині IX століття — письмова згадка про нього вперше зустрічається в хроніці «Геста гунгарорум», написаній безіменним нотарієм угорського короля Бели I наприкінці XII століття. У ній йдеться про перехід угорських кочових племен в 896—903 роках через Карпати і згадується Мукачево як населений пункт. Можна припустити, що місто виникло в 70—80-х роках IX століття як військове укріплення і поселення східнослов'янського племені білих хорватів. Воно було адміністративним центром великої території і резиденцією князя Салана. Вперше вона була зруйнована в 1086 році під час нападу половців. В 1241-1242 роках місто було спустошене монголо-татарами. Мукачівці знов і знов відбудовували своє місто, фортецю, мужньо боролися за свою свободу.
      1339 року Федір Коріятович розширив замок, навколо нього вирив яму і заповнили її водою, а на внутрішньому боці ями збудували частокіл (угор. palánk — звідси й назва замка Паланок).

      1352 року в районі Підгорян (один з сучасних районів міста) комендант замку Де́же зупинив татарську навалу хана Атламоша, загін розбив, а самого хана взяв у полон і в замку стратив.
    • Александр Михайлович Гудак
      Мукачево виникло на перехресті історично сформованих торгових шляхів. 1376 року королева Угорщини й Польщі Єлизавета дала місту грамоту, за якою воно дістало статус привілейованого й одержало дозвіл мати свою печатку із зображенням св. Мартина, патрона міста. Печатка призначалася для засвідчення актів купівлі-продажу виноградників. 1445 року володар домінії та Мукачівського замку Янош Гуняді надав Мукачеву Магдебурзьке право,
    • Александр Михайлович Гудак
      Мукачево, Munkács, Mukačevo, Mukaczewo, Munkatsch, מונקאטש, Munceag, Muncaci, Muncaciu – всі ці назви різними мовами одного й того міста – Мукачева. Воно стало рідним для безлічі народностей, які тут проживають.
      Як співається в гімні міста, Мукачево – діамант в короні Закарпаття.
      З Днем народження, дороге серцю місто.
    • Світлана Кульчицька
      Світлана Кульчицька 22 травня '20, 15:44 0
      Вітаю зі святом міста.
    • Александр Михайлович Гудак
      спасибо.... скоро юбилей
    • Увійдіть в систему, щоб мати можливість коментувати та голосувати.

    Вибір редакції