Церковь Михаила Архангела из с. Шелестово

Фотографія Церковь Михаила Архангела из с. Шелестово / Александр Михайлович Гудак / photographers.ua
кадрувати фотографію золотий перетин фотографії відтінки сірого повноекранний режим
Посилання:
Фотографія:

Шелестівська Михайлівська церква

  • Александр Михайлович Гудак
    Професійний фотограф
  • Про фото

     
    Рейтинг: +162.65  
    Оцінка фотографії: +161.5
    Переглядів: 125 / 436
    Завантажено: 1 червня '20, 13:44  
    Категорія: Місто, архітектура
    Теги: церква, Шелестівська, Михайлівська
    Переглянути: альбом Мой родной край

    Exif

    Виробник: OLYMPUS OPTICAL CO.,LTD
    Модель: C730UZ
    Витримка: 1/320
    Діафрагма: 6.3
    Швидкість ISO: 100
    Фокусна відстань: 5.9
    ПЗ: Adobe Photoshop CS3 Windows
    Голоси
    6 коментарів
    • Александр Михайлович Гудак
      До 1928 у селі Шелестово (нині частина Кольчина) стояла дерев'яна лемківська церква св. Архангела Михаїла. Датою її створення найчастіше називають 1777, але є також свідчення про початок XVI ст. і навіть про 1692. Т.Легоцький вважав, що 1777 року церкву повністю поновили і потім посвятили.

      За оцінками мистецтвознавців, серед кількох збережених лемківських церков шелестівська вирізняється бездоганними пропорціями, особливою стрункістю, чудово проробленими художніми деталями.

      У храмі був іконостас початку ХІХ ст., прикрашений іконами видатного закарпатського живописця XVII ст. Іллі Бродлаковича-Вишенського. Але більшість оригінальних ікон церкви зникла в радянський період. Зголом до іконостасу вмонтували ікони XVI ст., перевезені з Колочави 1975 року.

      1922 рік - у Шелестові збудували нову муровану церкву. Відтак на початку березня 1928 року церкву запропонували купити мукачівській православній громаді. Освячення на новому місці (Мукачево) провели 5 серпня 1928 р. єпископи Серафим і Горазд. В часи СРСР церква була певний час занедбана, а у 1969–1972 рр. її відреставрували архітектори Б.Киндзельський та І.Могитич. 1972 року пам'ятку архітектури перевезли до Ужгорода, в Закарпатський музей народної архітектури та побуту. Це єдина класична лемківська церква, що залишилася в Закарпатті (решту в 1920-1930-х рр. вивезли до Чехії; ще дві – у Сваляві та Руській Кучаві – зазнали переробок).
    • Александр Михайлович Гудак
      Це одна з найкращих дерев'яних церков України. Серед кількох збережених церков лемківського стилю Шелестівська вирізняється бездоганними пропорціями, особливою стрункістю, чудово проробленими художніми деталями. Висока барокова вежа сповнена чарівної грації, баня над вежею має розвинуті грані і вище – ажурну аркаду відкритого ліхтарика, увінчаного главкою з кованим хрестом. Такі ж главки повторено над шатровими верхами нави й вівтаря. Барокову вежу майстерно узгоджено з шатровими верхами давнього українського стилю. Загальний ритм форм – це динамічний злет зі сходу на захід. Зруби збудовано з дубових брусів (перетином 15–40 см), що скріплені в кутах замками «ластівчин хвіст». Висота церкви з вежею сягає 22 метрів.
      Так склалося, що закарпатські лемківські церкви – найбільш «мандрівні». Три дерев'яні церкви лемківського стилю були перевезені в Чехію в 1920–1930-х роках, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини. Вони ідеально відреставровані й донині прикрашають парки у Празі та місті Нова Пака, шахтарське містечко Кунчіце-под-Ондржейніком. Лемківська церква з села Плоского спочатку була перевезена на Воловеччину, а у 1974 році – до Київського музею архітектури і народного побуту.
      Не оминули переміщення і Шелестівську церкву. Фото Олени Крушинської, липень 2006 р.Датою спорудження визнано 1777 рік, однак відомий історик Тиводар Легоцький уважав, що це рік освячення церкви після ремонту і поновлення. На початку ХХ сторіччя стіни зрубів було поштукатурено і побілено. Після того, як у Шелестові збудували нову муровану церкву, долею дерев'яної зайнялося управління шкіл в Ужгороді. На початку березня 1928 року церкву запропонували купити мукачівській православній громаді. Споруду перевезли в Мукачево і освятили 5 серпня. У часи СРСР церква була певний час занедбана, а 1972 року її перевезли до Ужгородського музею народної архітектури і побуту. Це єдина класична лемківська церква, що залишилася в Закарпатті, а загалом в Україні їх всього дві.
    • Галина Линник
      Галина Линник 1 червня '20, 14:52 0
      Дуже цiкаво. Дякую.
    • Valeriy Vinichenko
      Valeriy Vinichenko 1 червня '20, 15:35 0
      Спасибо. С удовольствием прочитал Ваши комменты (целый исторический рассказ). Нравится фото
    • Ольга
      Ольга 1 червня '20, 18:45 0
      Интересно!
    • Sergii Vidov
      Sergii Vidov 3 червня '20, 8:07 0
      Хороший ракурс!
    • Увійдіть в систему, щоб мати можливість коментувати та голосувати.

    Вибір редакції