Седнівські краєвиди

Фотографія Седнівські краєвиди / Николай , Мороз / photographers.ua
кадрувати фотографію золотий перетин фотографії відтінки сірого повноекранний режим
Посилання:
Фотографія:

25.05.19

  • Николай , Мороз
    Фотограф
  • Про фото

     
    Рейтинг: +181.85  
    Оцінка фотографії: +180.5
    Переглядів: 137 / 412
    Завантажено: 26 травня '19, 0:58  
    Категорія: Пейзаж
    Переглянути: альбом Пейзажi

    Exif

    Виробник: NIKON CORPORATION
    Голоси
    7 коментарів
    • Николай , Мороз
      Николай , Мороз 26 травня '19, 1:06 +6
      Альтанка Глібова — восьмиколонна ротонда, знаходиться у селищі Седнів Чернігівської області на схилі високого пагорбу над річкою Снов.
      Збудована на початку половині ХІХ соліття на високому уступі берега річки Снов, з якого відкривається мальовничий краєвид на луки і ліси. Виконана у формах класицизму.
      Наприкінці XVII століття Седнів став маєтністю чернігівського полковника Якова Лизогуба, а потім перейшов у спадок до його нащадків. Пам'ять про цей славетний козацький рід збереглася у кількох цікавих будівлях, що складають мальовничий архітектурний ансамбль. Це і дерев'яна Георгіївська церква, і мурована Воскресенська церква, і кам'яниця Лизогубів, і, звичайно ж, садиба з парком. Садиба була закладена в XVII сторіччі. В ній на 22 гектарах був розбитий європейський парк з каштановими алеями, білими мостиками над ровами, з каскадом фонтанів. Подальші кроки по облаштуванню садиби і парку зроблені братами Андрієм та Іллею Лизогубами, які у 1830 р. оселилися у Седневі. Були проведені значні роботи по подальшому облаштуванню садиби. Зокрема, було розширено старий парк, який згідно з віяннями моди набув рис романтизму. Тоді ж і з'явилася романтична білоколонна альтанка-ротонда на невеличкому уступі горішнього плато, звідки відкривався мальовничий краєвид.
      Лизогуби були прихильниками мистецтва. Вони часто приймали у себе художників, письменників і поетів. Двічі тут бував Тарас Шевченко. Неодноразово бував у Лизогубів і Леонід Глібов, який жив у Чернігові, був видавцем і редактором друкованого видання «Черниговский листок», завідував земською друкарнею. Саме в альтанці любив відпочивати український поет. Чудовий краєвид, що відкривався з високого пагорбу, надихав поета на творчість. Стверджується, що саме у Седнєві він написав свій відомий вірш «Журба» («Стоїть гора високая»). У пам'ять про відомого поетя-байкаря мальовничу альтанку назвали його іменем.
    • Вячеслав
      Вячеслав 26 травня '19, 6:12 0
      гарні краєвиди !
    • Николай , Мороз
      Николай , Мороз 26 травня '19, 8:23 0
      Дякую, Вячеславе
    • Ihor Hurtovyi
      Ihor Hurtovyi 26 травня '19, 11:19 0
      Прикольно!
    • Николай , Мороз
      Николай , Мороз 26 травня '19, 11:54 0
      Можно и так сказать, спасибо.
    • Viktor Kucherenko
      Viktor Kucherenko 26 травня '19, 18:16 0
      подобається
    • Николай , Мороз
      Николай , Мороз 11 червня '19, 0:13 0
      Дякую
    • Увійдіть в систему, щоб мати можливість коментувати та голосувати.

    Вибір редакції