О.Березань

Фотографія О.Березань / Ірина Кулікова / photographers.ua
кадрувати фотографію золотий перетин фотографії відтінки сірого повноекранний режим
Посилання:
Фотографія:

Продовження https://photographers.ua/photo/na-ostrovi-ley... https://photographers.ua/photo/na-ostrovi-ley...

Про фото

 
Рейтинг: +147.72  
Оцінка фотографії: +145.5
Переглядів: 223 / 755
Завантажено: 20 серпня '17, 21:06  
Категорія: Подорож
Теги: Острів, березань, каземати
Переглянути: альбом Одеський регіон

Exif

ПЗ: ACDSee Pro 6
Голоси
9 коментарів
  • Ірина Кулікова
    Ірина Кулікова 20 серпня '17, 21:11 +3
    "Острів Березань розташований на прибережній відмілині, яка простяглася від мису Аджияск і західного берега Березанського лиману. Від Очакова сюди 13 км, а від мису – 4,1 км. Із населених пунктів сюди найближче від села Рибаківка. Площа острова – 10 гектарів, довжина – 850 метрів, ширина коливається від 350, до 200 метрів. В деяких місцях тут трапляються чагарники, у проломах казематів є дерева, але відсотків 95 від площі – це трави, переважно колючі і цупкі ксерофіти.
    Нині остів є філією Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія», який направляє сюди воєнізовану охорону – єдиних постійних мешканців острова. Влітку тут ще живуть археологи (переважно із Києва), які цього (2015) року працюють дуже активно – мабуть розкопали якусь неймовірну знахідку, адже до них охоронці навіть не підпускають. Влітку буває повно туристів, які потрапляють сюди на човнах із Очакова, Рибаківки і, навіть, із Коблево.

    Археологи розкопують античне місто Борисфеніда, яке заснували мілетські греки у 7 столітті до н.е. й назвали на честь великої ріки Борисфен (Дніпро), яка саме тут впадає у Чорне море.

    У турецький період острів набув стратегічного значення й замикав фортифікаційний трикутник виходу із Дніпровського лиману – Ачи-Кале (Очаків), Килин-бурун (Кінбурн), Бирюзень-Ада. Турки збудували південніше центру острова форт, залишки (земляний насип) та рови головного бастіону якого і нині гарно помітні, а у північній частині звели муровані бастіони берегової батареї, яка повинна була прикривати кораблі гребної флотилії Ачи-Кале.

    Під час російсько-турецької війни у листопаді 1787 року турецькі фортифікації Березані були захоплені чорноморськими (колишніми запорізькими) козаками під проводом Антона Головатого. 800 козаків, на маломірних судах (чайках та дубах), озброєних дрібними гарматами, штурмом взяли берегову батарею, а потім і фортецю. Саме захоплення Березані розв’язало руки Потьомкіну, і його загарбницька армія пішла на генеральний штурм Ачи-Кале."
  • Ірина Кулікова
    Ірина Кулікова 20 серпня '17, 21:12 +1
    "Під час російсько-турецької війни у листопаді 1787 року турецькі фортифікації Березані були захоплені чорноморськими (колишніми запорізькими) козаками під проводом Антона Головатого. 800 козаків, на маломірних судах (чайках та дубах), озброєних дрібними гарматами, штурмом взяли берегову батарею, а потім і фортецю. Саме захоплення Березані розв’язало руки Потьомкіну, і його загарбницька армія пішла на генеральний штурм Ачи-Кале.

    Після окупації краю Потьомкін наказав скасувати фортецю на Березані, яку, його військові інженери вважали застарілою і тісною для гармат. Із острова вивезли артилерію й забрали гарнізон. Але наступний імператор, Павло І, наказав фортецю відновити. Основою форту був шестикутний бастіон площею 2200 кв.м, оточений широким ровом та валом (їх і нині чітко видно). Від бастіону рів з валом розходився на два боки – від берега до берега.

    У 1906 році розстріляли бунтівного лейтенанта Петра Шмідта – напівбожевільного романтика-антимонархіста, який підняв бунт у Севастополі й очолив недобудований, неманеврений і майже неозброєний крейсер «Очаків». Це саме його «дітьми» прикидались Остап Бендер, Шура Балаганов та Михайло Паніковський. У радянські часи на Березані звели пам’ятну стелу Шмідту, а сам острів часто називали островом Лейтенанта Шмідта."
  • Загороднюк Юрий
    Загороднюк Юрий 20 серпня '17, 21:22 +1
    Спасибо за информацию) Классное место)
  • Ірина Кулікова
    Ірина Кулікова 20 серпня '17, 21:23 0
    Будь ласочка :) І Вам дякую зха увагу)
  • Дмитрий Колисниченко
    Дмитрий Колисниченко 21 серпня '17, 7:37 +1
    Познавательно, нравится!
  • Ірина Кулікова
    Ірина Кулікова 21 серпня '17, 10:23 0
    Рада ) Дякую.
  • Kostiantyn Baran
    Kostiantyn Baran 21 серпня '17, 9:18 +1
    дуже схоже на фортецю на Арабатській стрілці
  • Ірина Кулікова
    Ірина Кулікова 21 серпня '17, 10:26 +1
    В ФБ можете побачити більше фото, якщо цікаво. Дякую.
  • Дмитро Швачко
    Дмитро Швачко 22 серпня '17, 13:15 +1
    Дуже добре просвітили, Ірино, вдячний.
  • Увійдіть в систему, щоб мати можливість коментувати та голосувати.

Вибір редакції