Матера - світова спадщина ЮНЕСКО

Фотографія Матера - світова спадщина ЮНЕСКО / Ірина Кулікова / photographers.ua
кадрувати фотографію золотий перетин фотографії відтінки сірого повноекранний режим
Посилання:
Фотографія:

Про фото

 
Рейтинг: +126.75  
Оцінка фотографії: +126.0
Переглядів: 80 / 237
Завантажено: 23 січня '22, 21:24  
Категорія: Різне
Переглянути: альбом Italia

Exif

ПЗ: ACDSee Pro 10
Голоси
1 коментар
  • Ірина Кулікова
    Ірина Кулікова 23 січня '22, 21:27 +2
    Сморід плісняви і сміття, чорні дірки у білій скелі - ще порівняно недавно південноіталійська Матера слугувала ілюстрацією абсолютної бідності і вважалася "національною ганьбою" Італії. Однак нині це місто перетворилося на гордість країни і тепер притягує тисячі відвідувачів попри те, що знаходиться поза звичними туристичними маршрутами.
    Це місто - одне із найстаріших у Європі. Його історія сягає восьми тисяч років. Жителі Матери - селяни й пастухи - мешкали в печерному поселенні, відомому як "Сассі" ("каміння"). У цьому комплексі з будинків, церков і монастирів, вбудованих у печери, аж до 1950 років люди жили в антигігієнічних умовах, без водогону й електрики, подекуди поруч зі своїми тваринами. У 1952 році ухвалений італійським урядом закон спричинив примусове відселення до інших районів близько 17 тисяч жителів печерного міста. Кам'яному "Сассі" загрожував занепад. Аж поки у 1986 році не було ухвалене рішення про збереження й реставрацію печерного комплексу, який 1993 року зарахували до світової спадщини ЮНЕСКО.
    https://www.dw.com/uk/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8...
    "Це старовинне поселення з будинків, збудованих на скелях. Народжені за часів неоліту, вони пережили бронзовий та залізний віки. Пройшло середньовіччя і ще багато століть. А будинки видовбані в схилах гір ще існували. Мало сказати, що це місце вражає. Вузькі та звивисті вулички. Будинки, вирубані у скелях. І не лише вдома, а й печерні церкви. Тунелі викопані в скелях. А також тераси та оглядові майданчики, з яких відкриваються унікальні панорамні краєвиди."
  • Увійдіть в систему, щоб мати можливість коментувати та голосувати.