Фрагмент історії

Фотографія Фрагмент історії / Зоя та Олександр / photographers.ua
кадрувати фотографію золотий перетин фотографії відтінки сірого повноекранний режим
Посилання:
Фотографія:

Про фото

 
Рейтинг: +67.23  
Оцінка фотографії: +66.5
Переглядів: 82 / 311
Завантажено: 17 жовтня '22, 8:15  
Категорія: Місто, архітектура
Теги: Історія, церква, будівля, Село Вербівка
Переглянути: альбом Черкащина. Від Кам'янки до Чигирина.

Exif

Виробник: Canon
Голоси
3 коментаря
  • Зоя та Олександр
    Зоя та Олександр 17 жовтня '22, 8:27 +4
    Село Вербівка розташоване за десять кілометрів від славнозвісного "містечка декабристів" Кам'янки, одного з центрів їхнього Південного товариства. З ним пов'язані імена багатьох декабристів, Пушкіна, Чайковського. Всі вони зустрічалися переважно в гостинному маєтку Василя Львовича Давидова, а Петро Ілліч Чайковський прожив там близько 13 років, і там написав свої знамениті твори. Головний же маєток Давидових розташовувався саме у Вербівці. Подейкують, що музику до опери "Євгеній Онєгін" та балету "Лебедине озеро" композитор написав саме тут.
    Від розкішного палацу у Вербівці не лишилося й сліду. Буремні післяреволюційні роки забрали й згадку про нього. Лишилася лише одна атракція - скалічена і напівмертва, непрезентабельна на вигляд, але разом з тим по своєму прекрасна дерев'яна церква Різдва Богородиці. Церква розташована на бічній вулиці за колгоспним млином (недоїжджаючи моста через р. Ташлик, поворот праворуч), з траси її не видно. Храм відомий з 1768 р., існує згадка, що цього року гайдамаки їй пожертвували ризи.
    Церква знаменита тим, що тут 1860 року вінчалися син декабриста В.Л.Давидова Лев Давидов (народжений в Сибіру 1837 року) із сестрою Петра Чайковського Олександрою Іллівною. Після амністії 1856 року сім’я покійного декабриста повернулася до свого занепалого за ці роки маєтку в Кам’янці, тому Лев Васильович з Олександрою Іллівною мешкали там у флігелях, а часто - у Вербівці, в новому будинку .

    У 1794 та 1857 роках церкву перебудовували. Останній раз - коштом полковниці Олени Стааль, яка купила маєток у Бороздіних, які, в свою чергу, раніше придбали його у Давидових (пізніше Лев Давидов знову викупив свій родовий маєток у Стааль). Олена Стааль пожертвувала кошти на перебудову храму через особисту трагедію - померла її 17-річна дочка. Ця обставина і зумовила особливість перебудови храму - він має бічний другий вівтар, під яким і поховано дочку Стааль.
  • EAS
    EAS 17 жовтня '22, 8:42 0
    Может повторяюсь, но это актуально и здесь https://www.youtube.com/watch?v=HfYStPyaZ-k
  • Игорь Бабак
    Игорь Бабак 17 жовтня '22, 10:21 0
    Цікаво...
  • Увійдіть в систему, щоб мати можливість коментувати та голосувати.