Болград

Фотографія Болград / Пархоменко Олександр / photographers.ua
кадрувати фотографію золотий перетин фотографії відтінки сірого повноекранний режим
Посилання:
Фотографія:

Свято-Преображенський собор

Про фото

 
Рейтинг: +83.61  
Оцінка фотографії: +83.0
Переглядів: 65 / 691
Завантажено: 31 липня '14, 21:39  
Категорія: Місто, архітектура
Теги: Болград
Переглянути: альбом Маловідомі храми України

Exif

Виробник: NIKON CORPORATION
Модель: NIKON D3200
Витримка: 1/250
Діафрагма: 8
Швидкість ISO: 100
Фокусна відстань: 18
ПЗ: ACDSee Pro 7
Голоси
3 коментаря
  • Пархоменко Олександр
    Пархоменко Олександр 31 липня '14, 21:42 0
    У 1833 році в Болграді розпочали будівництво кафедрального собору Святого Преображення Господнього, пам'ятника архітектури XIX століття. Будівництво велось майже 5 років. Завершене було в 1838 році. Його будівництво обійшлося болгарським переселенцям у 750 тис. рублів асигнаціями. Імператор Микола І подарував собору 12 дзвонів різного звучання і головний дзвін на храмову дзвіницю.

    Хрещатий план, архітектурна ясність, простота і цілісність об'ємної будівлі, стриманість декоративного оздоблення, тонке почуття пропорцій свідчать про те, що його архітектор, Абрам Мельников (1784—1854) мав великий талант. Із 1831 року працював він ректором Академії мистецтв. Споруджено храм із місцевого будівельного матеріалу — черепашнику. Споруда витримана в стилі зрілого класицизму. Висота бані, яка оформлений коринфськими пілястрами, становить 50 м.
    Просторове вирішення собору доповнює інтер'єр, розписаний у 1912—1914 роках І. Піскарьовим із синами в стилі романтизму (ескізи Васнєцова). У бані, відповідно до древньої православної традиції, зображений Спаситель-Вседержитель із хрестом і сувоєм у руках. На сувої надпис: {«Аз есмь путь и истина». У простінках вікон підбанного барабану — зображення дванадцяти апостолів, у вітринах — євангелістів. На стінах і склепіннях — сцени зі Старого і Нового Заповітів. Одночасно був вирізаний із дерева і вкритий листовим золотом іконостас головного вівтаря собору. З золотом поєднується срібне обрамлення шести ікон місцевого чину. Іконостаси бічних бокових вівтарів — північного, в ім'я Архістратига Михайла і південного, в ім'я Святого Івана Хрестителя відносяться до більш раннього часу. Біля північно-східного підбанного стовпа храму розміщена особливо шанована віруючими ікона Святого мученика Трифона. У правому боковому вівтарі міститься шанована Гербовецька ікона Божої Матері, у лівому — Святителя Миколи Чудотворця.
  • Валерий Андреевич
    Валерий Андреевич 1 серпня '14, 9:22 0
    Красиво и интересно!+!
  • Пархоменко Олександр
    Пархоменко Олександр 28 серпня '14, 22:13 0
    Спасибо, Валерий Андреевич!
  • Увійдіть в систему, щоб мати можливість коментувати та голосувати.